Vosganian se întreabă de ce guvernul Orban nu a absorbit suficiente fonduri europene!

Politic

Deputatul ALDE de Iaşi Varujan Vosganian acuză guvernul că nu a făcut nimic pentru a absorbi fonduri europene. În opinia sa, momentul actual ar fi fost cel mai potrivit, dar a fost ratat.

”Domnilor guvernanți, cum mai stăm cu absorbția fondurilor europene?
Tema aceasta, care a prilejuit în trecut dezbateri furtunoase, este, în prezent, complet trecută sub tăcere, în ciuda situației dramatice în care ne aflăm..
Fondurile structurale și de investiții alocate României pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020 sunt de aprox 31 miliarde de euro. Dintre acestea la data 30 aprilie 2020 erau efectiv absorbite 9,8 miliarde de euro, adică doar 31,8%. http://mfe.gov.ro/stadiul-absorbtiei-fondurilor-ue/ Și asta în condițiile în care sutem în ultimul an al actualului exercițiu financiar! Chiar dacă absorbția efectivă mai poate fi permisă doi-trei ani după aceea, asta nu va schimba radical lucrurile.
Realizările anului 2020 sunt lamentabile. De la 31 decembrie 2019 și până la 30 aprilie 2020 au fost absorbite din Fondurile structurale și de investiții 0,8 mld euro, ceea ce reprezintă doar 2,7% din total, ajungându-se la o rată efectivă de absorbție de 31,8%. În aceste condiții, este previzibil ca cel puțin 10 miliarde de euro alocate României să fie pierdute.
Ce se întâmplă,așadar, cu fondurile europene structurale și de investiții? Cum intenționează Guvernul să recupereze rata scăzută de absorbție (și altfel decât să dea vina pe PSD)? În contextul pandemiei de corona virus, nu este firesc ca România să ceară de urgență realocarea sumelor către contracararea efectelor economice negative ale pandemiei?” (facebook , Varujan Vosganian)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *