Va reuşi şantajul USR la PNL?

Politic

Un joc politic ciudat se desfăşoară de 24 de ore încoace!

Protagonist, Uniunea Salvaţi România(USR). Prin vocea pricipalilor săi lideri şi vectori de comunicare, USR, chiar din momentul prăbuşirii guvernului Orban, pare a fi luat la ţintă PNL:Principala acuză adusă liberalilor este aceea că moţiunea de cenzură nu ar fi fost altceva decît un blat ordinar. În urma acesteia, spun USR-iştii, alegerile primarilor în două tururi de scutin par mai departe ca niciodată, iar principalele victime ar fi tocmai ei, care ar avea puţine şanse să cîştige mari oraşe, dar şi alte localităţi din primul tur. După logica lor, blatul ar funcţiona în felul următor: căderi succesive ale viitoarelor guverne nominalizate, ceea ce ar duce la alegeri anticipate, cu un probabil guvern PNL, absolut legitim de această dată , şi, în contrapartidă, alegeri locale într-un singur tur, ceea ce ar da posibilitatea PSD să-şi păstreze o marte parte din primăriile deţinute în prezent. Pentru ca ca totul să capete şi un nume USR i-a spus ”refacerea” USL. Azi, prin vocea preşedintelui Dan Barna, USR face o nouă mişcare. Cere ca, în cazul alegerilor într-un singur tur, PNL şi USR să aibă aliaţi comuni acolo unde există un primar PSD. Asta, cică, pentru a demonstra că noul USL-ul nu ar exista.

Şantajul USR la adresa PNL, pentru că asta este de fapt, are de scop asigurarea cîştigării unui număr de oraşe mari de USR. Nu e un secret pentru nimeni că USR este în pierdere de viteză. După neaşteptatul succes de la alegerile parlamentare de anul trecut, USR s-a şi văzut viitor partid de guvernămînt. Dar focalizarea atenţiei publice pe conflictul politic PNL-PSD, plus lipsa de soluţii şi idei dovedită de formaţiunea de stînga, au făcut ca azi USR să se afle pe o pantă descendentă. Deşi, ca vot politic, încă ar reprezenta ceva, ei stau slab la capitolul candidaţi. Lipirea de liberali le-ar permite ca votul politic deţinut să le aducă primării în portofoliul politic.

Vor marşa liberalii la acest scenariu? Noi credem că nu. Nu vedem, luînd ca exemplu Iaşul, pe Marius Bodea, al cărui mare vis este acela de a deveni primar, să cedeze postura de candidat comun în favoarea lui Cosette Chichirău. A, că se fac şi astfel de declaraţii, ele sînt pur şi simplu de circumstanţă şi trebuie să dovedească electoratului anti-PSD, că lupta împotriva ”ciumei roşii” nu înregistrează scăderi în intensitate. În situaţia lui Bodea sînt şi alţi liberali din mari oraşe ale ţării. Şi , în plus, PNL are un mare atu faţă de USR:locatarul unui palat de pe un deal al Bucureştilor. Aşa că, în opinia noastră, presiunile USR par sortite eşecului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *