Surse: Vineri la prînz guvernul liberal ar trece! Pînă luni, însă, mai este!

Politic

Surse liberale din apropierea cercului conducător al partidului spun că dacă votarea noului guvern s-ar face astăzi, acesta ar trece. Conform acestora, vineri la prînz cvorumul era asigurat, iar numărul de voturi pro-guvern ar fi de 235. Dezertările ar fi în număr de aproximativ 30 şi ar fi, în principal, din PSD, dar şi din ProRomânia. Printre cei care şi-ar fi schimbat opţiunile politice nu ar fi, contrar zvonurilor date publicităţii de noi într-un articol anterior, nici un parlamentar PSD de Iaşi. Situaţia este, însă, extrem de fluidă, liberalii nefiind siguri dacă voturile pe care le contabilizează azi vor rămîne valabile şi luni, dar spun că cel mai probabil este ca situaţia să rămînă aşa.

De partea cealaltă, aleşi PSD care au ţinut să-şi păstreze anonimatul spun că este posibil orice, dar că ei vor încerca să împiedice realizarea cvorumului.

Votul pentru învestirea guvernului din chiar prima încercarea este vital pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale de săptămîna viitoare. Respingerea sa ar echivala cu o lovitură de ciocan primită în moalele capului de către preşedintele Klaus Iohannis. Imaginea pe care şi-a construit-o în ultima perioadă de timp, cea a unui preşedinte care poate să facă şi să desfacă orice, ar fi puternic şubrezită dacă guvernul său nu ar trece. De cealaltă parte, eşecul lui Orban ar însemna un plus pentru o mobilizare şi mai puternică a activiştilor şi votanţilor social-democraţi. Opinia noastră, fără a avea pretenţia de infailibilitate, este că guvernul Orban va trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *