Solidaritatea europeană!Presiunea UE pentru salvare economică s-a lovit de o stîncă!

Externe

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene nu au reușit să obțină un acord în discuțiile de  noaptea trecută cu privire la mai mult sprijin pentru economiile lor afectate de coronavirus, diviziunile nord-sud fisurînd și îngreunând unitatea blocului.

Un proiect final de acord prezentat miercuri dimineața la videoconferința de 27 de ministri, la ora 0400 GMT, s-a înscris în două puncte principale de blocare – condițiile pentru accesul la liniile de credit de urgență din fondul de salvare din zonele euro și noțiunea de emitere a datoriei comune de către bloc.

Mai jos este o explicație despre ce spune cel mai recent proiect de acord cu privire la cele două puncte de conținut. Încă nu a câștigat aprobarea miniștrilor, care se reunesc joi la 1500 GMT.

Mecanismul european de stabilitate (MES) al zonei euro ar putea oferi linii de credit de standby în valoare de până la 2% din producția economică a unei țări, Italia fiind liderul taberei de sud în a solicita accesul gratuit la bani. Dar Țările de Jos au reprezentat țările nordice conservatoare din punct de vedere fiscal care solicită condiții economice mai specifice.

Proiectul de text, care a fost văzut de Reuters, a spus că liniile de credit de precauție MES existente ar putea fi „ajustate în lumina acestei provocări specifice” – răspândirea coronavirusului și că țările „care solicită sprijin s-ar angaja să folosească această linie de credit pentru a sprijini Finanțarea internă a costurilor strict legate de criza COVID 19. “

A continuat spunînd: „Ulterior, statele membre din zona euro vor consolida fundamentele economice și financiare, în concordanță cu cadrul de coordonare și supraveghere economică și fiscală a UE, inclusiv orice flexibilitate aplicată de instituțiile competente ale UE.”

Funcționarii care au luat parte la întâlnire și surse diplomatice au informat despre aceasta au declarat că Italia se apleacă să accepte această formulare privind condiționalitatea macroeconomică, dar olandezii nu cred că a mers suficient de departe. La final, ambele au respins textul.

Proiectul de acord nu menționează emiterea directă a datoriei comune, cu atât mai puțin cuvântul „coronabunde” taxat politic. Cu toate acestea, se referă la un fond de recuperare care ar putea fi discutat în viitor și la „instrumente financiare inovatoare” ca surse posibile de finanțare.

Sintagma „instrumente financiare inovatoare” a fost folosită anterior de susținătorii mutualizării datoriei pentru a se îndepărta de noțiunea divizivă de „coronabunde”, în timp ce a scris în mod efectiv aceeași idee.

Funcționarii care au participat la întâlnire și surse diplomatice informate despre aceasta au declarat că Italia a respins acest proiect ca fiind sub de așteptări, în timp ce Olanda a crezut că creează așteptări greșite pentru viitor.

Sursele au declarat că Franța a solicitat inițial o referire mai specifică la emiterea de datorii comune, dar apoi s-a îmbarcat cu proiecte ulterioare, reduse, în efortul de a asigura un compromis în cadrul UE.

Germania și Spania au fost, de asemenea, în favoarea unui astfel de acord, dar Austria, Suedia și Danemarca s-au situat de partea Olanda, au spus sursele.

(reuters.co.uk)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *