Miting 10 august 2019! Cîştigătorul politic este…

Politic

Fără umbră de îndoială, Klaus Johannis!

S-a mai bifat un punct în realizarea scenariului ideal pentru obţinerea unui nou mandat de preşedinte: o confruntare în turul II cu Viorica Dăncilă. Ce s-a obţinut de către preşedinte şi echipa sa ieri? Multe! În primul rînd , guvernul PSD rămîne neatins, ceea ce îi va da lui Iohannis muniţia necesară pentru campania sa electorală. O tulburare a apelor prin căderea guvernului în urma unei manifestaţii uriaşe nu ar fi fost în folosul său, pentru simplul fapt că nu exista un control clar asupra evenimentelor ulterioare. Cine guvernează, manifestaţiile se opresc sau continuă, rămîn la cererile iniţiale sau se radicalizează? Răspunsuri greu de dat, chiar şi de către ”strategii” din jurul preşedintelui.De ce să se învolbureze apele cînd totul merge aţă?

Al doilea cîştig al preşedintelui este dat de participarea la miting. 25.000 se spune, deşi noi credem că au fost mai puţini. Slab, slab de tot. Decontul va fi la USR, care este apropiat tuturor organizaţiilor ce au organizat şi promovat mitingul. Impresia lăsată este că USR nu are organizaţii capabile să-şi mobilizeze susţinătorii, deşi a făcut apel, prin personalităţi din rîndurile sale, la o participare numeroasă. Senzaţia lăsată este de slăbiciune şi lipsă de organizare. Trebuie spus că şi liberalii au lansat chemări la participare, dar noi credem că au fost aşa, la ”şto”. Un miting uriaş, căderea guvernului, poate, nu ar fi fost în avantajul lor, ci al USR. Aşa că nu ne-am mira ca pe lăngă ordinele oficiale date militanţilor liberali să fie prezenţi în piaţă să fi fost şi o recomandare subterană să se ducă liniştiţi la iarbă verde pentru un mic şi o bere, că tot e duminică.

Următoarele două puncte de bifat pentru preşedinte sînt împiedicarea nominalizării unui candidat comun PSD-ALDE-ProRomânia şi apoi ”îndulcirea” imaginii doamnei Dăncilă. Primul este aproape realizat, cererile ALDE , un partid de sub 5% la ultimele alegeri europarlamentare, neputînd fi luate în serios de PSD. Divorţul se va oficializa săptămîna aceasta, nu există mari dubii. Al doilea punct nu ştim cum va fi pus în practică, dar este neîndoielnic că scenariile sînt deja scrise.

Pentru zilele care urmează ne aşteptăm la reacţii virulente ale USR, care se vor concretiza prin atacuri furibunde , atît la PNL, cît şi la preşedintele Iohannis. Va fi frumos! Cine spune că vom avea o campanie electorală ternă , cu învingător dinainte ştiut, se înşeală! Ochii pe TV cît cepele!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *