Mircea Manolache:”Cînd starea de urgenţă va înceta, COTAR va organiza un miting împotriva ASF”!

Politic

Mircea Manolache, preşedintele COTAR pe Regiunea Nord-Est şi patron al fimei te taximetrie ”ParmaTaxi” anunţă proteste împotriva Autorităţii de Supraveghere Finaciară(ASF). ”Abuzurile comise de ASF în privinţa plăţii RCA sînt strigătoare la cer. Practicile actuale trebuie să înceteze imediat.” a spus Manolache.

Dealtfel, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a transmis, joi, o scrisoare deschisă conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), prin care îi solicită mai multe clarificări faţă de poziţia unor companii de asigurări referitoare la situaţia poliţelor de Răspundere Civilă Auto (RCA) în perioada stării de urgenţă.

În secţiunea adresată prim-vicepreşedintelui ASF Doina Elena Dascălu, referindu-se la atribuţiile de protecţia consumatorului, COTAR apreciază că anul 2019 poate fi considerat anul de doliu al consumatorilor de asigurări din România, ASF primind un număr de 26.911 petiţii, dintre care 95,42% (25.679 petiţii) au vizat comportamentul abuziv al pieţei de asigurări din România.

Organizaţia transportatorilor apreciază că activitatea ASF poate fi rezumată astfel: constatând că numărul de petiţii – un veritabil barometru şi sistem de diagnostic al întregii pieţe – indică existenţa unor disfuncţionalităţi grave, în loc să treacă la rezolvarea acestora imediată pentru a împiedica prăbuşirea întregului sistem, toate eforturile, resursele şi abilităţile ASF s-au concretizat în eliminarea sistemului de diagnostic, considerându-se că dacă problemele nu mai pot fi semnalate, atunci ele nici nu mai există.

De asemenea, în secţiunea din scrisoarea deschisă referitoare la sectorul de Asigurări-Reasigurări, adresată vicepreşedintelui ASF Cristian Roşu, COTAR menţionează că a luat act, “cu surprindere, de informarea făcută de ASF către Guvern, prin care se insinuează că amânarea la plată a poliţelor de asigurare RCA ale transportatorilor va conduce la creşterea tarifelor RCA la persoanele fizice. Aşa cum bine ştiţi, Poliţia Română a transmis oficial în data de 1 aprilie 2020 faptul că numărul de accidente a scăzut cu 72% pe perioada restricţiilor de circulaţie impuse prin declanşarea stării de urgenţă pe teritoriul României.”

Organizaţia transportatorilor mai notează că doar de la începutul acestui an au fost înregistrate pe rolul instanţelor de judecată peste 10.000 de acţiuni îndreptate împotriva a două societăţi aflate în supravegherea ASF – City Insurance şi Euroins, care deţin peste 70% din piaţa RCA.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România atrage atenţia întregii conduceri a ASF că acesta a fost ultimul avertisment public pe care îl mai transmite urmând ca, în data de 20 mai 2020, în situaţia în care problemele grave ale pieţei de asigurări din Romania nu au fost soluţionate, să depună la Parlament şi toate celelalte autorităţi competente memoriile documentate care reflectă “adevărata activitate a ASF, împreună cu solicitarea de destituire a întregii conduceri a Autorităţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *