Guvernul PNL a fost învestiti! Ponta, principalul perdant al zilei!

Politic

Guvernul Orban a trecut! Nu a fost chiar aşa mare surpriză, deşi s-a căutat menţinerea unei atmosfere tensionate pentru public. De la sfîrşitul săptămînii trecute se cam ştia că vor exista ”defecţiuni” din rîndul partidelor care au anunţat că nu vor vota pentru învestirea guvernului.

Cine cîştigă, cine pierde?

Klaus Iohannis, evident, cîştigă. Şi-a instalat ”guvernul său” şi şi-a creat o imagine de forţă , de om care face şi desface totul în ţară.

PSD nu pierde nimic. Din seara zilei de 26 mai social-democraţii mai guvernează doar cu numele. Fără miniştri confirmaţi de luni de zile, iar în ultimul timp conducînd un cabinet interimar, PSD nu a fost altceva decît un mort viu, ţinut la guvernare doar de nişte interese pe care nu le cunoaştem. Guvernarea PSD s-a încheiat pe 26 mai, azi a venit doar confirmarea oficială a faptului.

PNL cîştigă, a devenit partidul ”number one”. Dacă vor reuşi să guverneze manevrînd abil printre interesele contradicatorii a ”n” formaţiuni politice  şi înfruntînd o opoziţie care, paradoxal, este majoritară, liberalii vor fi principalii favoriţi la alegerile generale de anul viitor. Va fi foarte greu, însă.

USR pierde. Votînd guvernul Orban, usr-iştii  pierd , parcă, ceva din identitatea lor, lăsînd senzaţia de vioară a doua într-o alianţă inexistentă, dar percepută de public ca existentă.

PMP îşi prelungeşte agonia cu speranţa că ajutorul dat nu va fi uitat şi vor fi ”ajutaţi” anul viitor să treacă pragul electoral. Nu credem că va fi aşa. Şi-au făcut treaba şi atît, şi nu vedem de ce ar ceda liberalii posibile locuri în parlament doar pentru a-i vedea acolo pe oamenii lui Băsescu. Fără identitate, fără mesaj şi , mai ales, fără lideri, PMP pare o construcţie politică ce trage să moară. În scurt timp asta se va şi întîmpla.

ALDE , uşor,uşor, devine un partid ”balama”. Din partidul cu idei liberale şi cu discurs de reformare a justiţiei nu a mai rămas nimic. ALDE de azi este doar un partid care îşi caută salvarea politică, mergînd aproape orbeşte după ambiţiile lui Tăriceanu. Nu credem că mai are viaţă lungă.

ProRomânia este marele pierdant al zilei. Manevrele lui Victor Ponta de a reuşi o coagulare a stîngii într-un partid , fie el PSD sau ProRomânia, cu el lider, au eşuat. Mai mult decît atît, Ponta a arătat că nu-şi poate controla nici măcar propriul partid, darămite să realizeze o alianţă cu el în postura de şef. Numărul mare de aleşi din partidul lui Ponta care au fost prezenţi în sală la votare, aproape o treime din total, ne face să credem că partidul se va împrăştia în curînd în cele patru zări. În opinia noastră, începînd de azi, Victor Ponta nu mai contează pe scena politică. Asta, teoretic. Practic, Ponta e un tip extrem de inventiv, aşa că ar putea să ne mai furnizeze o surpriză.

Rezultatul votului de azi, cu deputaţi de la un partiduleţ sau altul schimbîndu-şi peste noapte crezul politic, a mai scos în evidenţă încă două aspecte. Primul este acela că ne trebuie o altă legislaţie privind statutul parlamentarilor. Migraţia asta perpetuă trebuie să înceteze. Ca un corolar reiese şi al doilea aspect. Avem prea multe partide. În opinia noastră, pentru o viaţă politică echilibrată sînt suficiente doar trei partide. Unul de stînga, unul de dreapta şi unul de centru, ultimul situîndu-se permanent în zona a 10% . Rolul celui din urmă ar fi ca, prin participare directă la guvernare, alături de unul sau altul din celelalte două partide, sau prin susţinere parlamentară, să stopeze eventualele derapaje spre dreapta extremă sau stînga extremă. Primele două partide există deja, ele sînt PSD şi PNL, chiar dacă ultimul este încă în căutarea definirii exacte a doctrinei sale. Ne mai trebuie cel de-al treilea , cel de centru, Va apărea şi el. Dacă nu, o vom ţine într-un haos politic permanent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *