Gata cu şparangheliştii! Acum trimitem îngrijitoare!

Politic

După mai multe săptămâni de dispute, luni în jurul orei 8:00 a.m., primul tren cu îngrijitoare din România a ajuns în gara de lângă aeroportul Schwechat din Viena, informează agenţia APA.

La bord se aflau aproximativ 80 de îngrijitoare la domiciliu, marea majoritate femei, care au plecat duminică seara din Timişoara cu un tren de noapte operat în parteneriat de compania austriacă de căi ferate OBB şi compania românească CFR. Numeroşi ofiţeri de poliţie au condus pasagerii la hotel şi au asigurat păstrarea distanţei de siguranţă.

74 de femei, majoritatea trecute de 60 de ani au plecat din Timişoara să îngrijească bătrâni în Austria, scrie mediafax.ro.

„În România am 800 de lei pensie ce sunt ăia, nici pentru facturile de la apartament nu îmi ajung. Am un bătrânel de care am grijă, merge bine, nu am probleme cu el. Nu este uşor să lucrezi cu oameni în vârstă şi bolnavi, plus că trebuie să cunoşti şi limba ca să te înţeleagă, trebuie să aibă încredere în tine”, spune una dintre femei.

Ca să poată urca în trenul pus la dispoziţie de austrieci, au stat trei ore într-un ţarc montat de jandarmerie.

„În primul rând, dorim să aflăm dacă aceşti îngijitori din România pleacă la muncă în străinătate printr-un agent de plasare a forţei de muncă din România în străinătate. Verificăm dacă au contracte de muncă sau au PFA-uri făcute în Austria. Dacă au asigurare medicală şi dacă au echipament de protecţie, mănuşi, mască şi gel dezinfectant”, spune Paval Kaşai, director ITM Timiş.

Abia după triajul epidemioloigic femeile au putut urca în tren.

Urmează acum ca îngrijitoarele să fie testate pentru COVID-19. Dacă rezultatele vor fi negative, îngrijitoarele vor merge spre diferite destinaţii din Austria unde este nevoie de ele. Costurile pentru cazarea la hotel şi testare se ridică la 179 de euro per persoană şi vor fi suportate de statul austriac.

“Îngrijitoarele la domiciliu oferă un sprijin important. Transportul cu trenul oferă posibilitatea respectării normelor de securitate sanitară”, a declarat ministrul Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler.

Deocamdată au fost convenite şase curse cu trenul de noapte între Timişoara şi Viena. După cursa care a plecat duminică seara, următorul tren ar urma să ajungă în Austria în cursul zilei de joi. Alte două curse sunt programate în zilele de 17 şi 20 mai şi există de asemenea opţiunea unor conexiuni în zilele de 24 şi 27 mai.

Michaela Huber, membru în Consiliul de Administraţie al OBB, a subliniat că în mod normal introducerea unor astfel de curse durează câteva luni însă în cazul de faţă totul a fost gata în câteva săptămâni, graţie cooperării bune cu parte română. Michaela Huber a mai spus că îngrijitoarele au fost supuse unui control de sănătate înainte de plecare din România, au primit măşti şi nu le-a fost permisă deplasarea liberă prin tren.

În mod normal, 60.000 de îngrijitoare, dintre care 80% sunt femei din România şi Slovacia, lucrează în mod oficial în Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenţă medicală non-stop. Închiderea frontierelor, în luna martie, a pus capăt acestui sistem şi a provocat nelinişti familiilor persoanelor care au nevoie de asistenţă în Austria.

 

 

(stiripesurse.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *