Finală Iohannis-Dăncilă! Cîteva mici observaţii!

Politic

Nici o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Viorica Dăncilă merge în turul II, deşi existau şi păreri care spuneau că Dan Barna va fi adversarul preşedintelui în funcţie.Şters, obosit parcă, lipsit de un mesaj cu ”zvîc” Barna nu putea mai mult. Astea îi sînt limitele.

Iohannis iese detaşat pe primul loc, dar scorul obţinut, undeva la 37%, este mai slab decît cel preconizat, care avea musai cifra 4 în faţă. Trebuie să concluzionăm că preşedintele este pe un trend uşor descendent. Dacă va conta sau nu asta în turul II, rămîne de văzut.

Dăncilă face cîteva procente peste estimări, dar nu ajunge la scorul partidului.Îl va face cu siguranţă în turul II. Rezultatul obţinut este unul bun, aşa că zvonitul puci din interiorul PSD de după turul II se va amîna.

Cine va cîştiga în turul II? La momentul redactării acestor rînduri, Iohannis este, fără discuţie, marele favorit. Ce va fi în plan real însă, vom vedea peste două săptămîni.

Trecînd la partide, observăm o uşoară revigorare a PSD şi un trend de creştere la PNL. USR îl va schimba din şefie pe Dan Barna şi de abia atunci vom putea să ne dăm cu părerea. Intuiţia noastră spune că vor scădea.

Celelalte partide aproape că nu există. PMP se va dizolva în PNL sau va dispărea. ALDE şi ProRomânia vor dispărea.

În plan local, PNL cîştigă atît municipiul Iaşi, cît şi judeţul. Asta înseamnă că Alexe va trebui să-l reevalueze pe Bodea. PSD obţine socuri sub cele de la europarlamentare, pe municipiu chiar incredibil de puţin. Ce ar trebui făcut? Nu ştim. Dar trendul, în opinia noastră, va continua.

Atît!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *