Este Trump în dificultate? Ce este procedura de ”impeachment” şi cum funcţionează ea?

Externe

Speakerul Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a cerut, joi, Comitetului Juridic al Camerei să redacteze articolele  acțiunii îndreptate împotriva președintelui Donald Trump pe motiv că acesta ar fi presat Ucraina pentru a investiga un rival politic.

Fondatorii Statelor Unite se temeau de președinții care își abuzau puterile, așa că au inclus în Constituție un proces pentru scoaterea unuia din funcție.     Președintele, în conformitate cu Constituția, poate fi demis din funcție pentru „Trădare, luare de mită sau alte infracțiuni și infracțiuni înalte”. Infracțiunile și infracțiunile înalte au cuprins istoric corupția și abuzurile încrederii publicului, spre deosebire de încălcările incriminabile ale statutelor penale.

Fostul președinte Gerald Ford, în timp ce se afla în Congres, a rostit o frază memorabilă: ”O infracțiune care poate duce la impeachment  este orice infracţiune consideră o majoritate a Camerei Reprezentanților .” Nici un președinte nu a fost niciodată înlăturat ca urmare directă a acțiunii. Unul, Richard Nixon, și-a dat demisia înainte de a putea fi îndepărtat. Doi, Andrew Johnson și Bill Clinton, au fost condamnați de Cameră, dar nu au fost condamnați de Senat.

Acțiunea începe în Camera Reprezentanţilor, care dezbate și votează dacă va pune acuzații împotriva președintelui prin aprobarea unei rezoluții de conducere sau „articole de executare”, cu o majoritate simplă a membrilor corpului.

Experții juridici spun că Constiuţia dă  liderilor Camerei o marjă largă în a decide cum să desfășoare acțiunea în justiție.

Comitetul de Informații al Camerei Reprezentanţilor a efectuat o anchetă pentru a vedea dacă Trump a abuzat de puterea sa făcînd presiuni asupra  Ucrainei pentru a lansa investigații care să-l avantajeze politic, ținând săptămâni întregi de mărturii cu ușile închise și audieri televizate, înainte de a emite un raport formal de probe.

Comitetul  juridic va folosi raportul pentru a analiza acuzațiile formale care ar putea sta la baza unui vot complet de judecare în Cameră până la sfârșitul lunii decembrie.

 

 Dacă Camera aprobă articolele de acțiune, atunci va avea loc un proces în Senat. Membrii Camerei acționează ca procurori; senatorii în calitate de jurați; prezidează judecătorul şef a Curţii supreme a Statelor Unite. Istoric, președintelui i s-a permis ca avocații din apărare să apeleze martorii și să solicite documente.

Există dezbateri dacă Constituția impune  un proces în Senat. Dar regulile Senatului în vigoare necesită un proces, iar liderul majorității senatului, Mitch McConnell, a declarat public că va permite acestuia să continue.

Republicanii ar putea încerca să modifice aceste reguli, însă o astfel de acțiune este riscantă din punct de vedere politic și este considerată puțin probabilă, au spus specialiștii legali.

Regulile Senatului permit membrilor săi să depună, înainte de încheierea procesului, moțiuni de respingere a acuzațiilor împotriva președintelui. Dacă o astfel de moțiune este adoptată cu majoritate simplă, procesul de impeachment se încheie imediat.

Procesu lîn  Senatul al fostului preşedinte Clinton, care nu s-a încheiat printr-o condamnare, a durat cinci săptămâni. La jumătatea parcursului procedural, un senator democrat a introdus o moțiune de respingere, care a fost votată.

Democrații controlează Camera Reprezentanţilor. Camera cuprinde 431 de membri în prezent, dintre care 233 sunt democrați. Drept urmare, democrații ar putea trimite în judecată pe Trump fără sprijin republican.

  În 1998, când republicanii aveau  majoritatea în Cameră, aceastaa a votat în mare măsură de-a lungul liniilor de partid pentru a-l înlocui pe Clinton, un democrat.

Senatul are acum 53 de republicani, 45 de democrați și doi independenți care votează de obicei cu democrații.

Condamnarea și demiterea unui președinte ar necesita o majoritate de două treimi. O condamnare pare puțin probabilă. Dacă ar vota toți cei 100 de senatori, cel puțin 20 de republicani și toți democrații și independenții ar trebui să voteze împotriva lui.

În cazul puțin probabil în care Senatul l-ar condamna pe Trump, vicepreședintele Mike Pence va deveni președinte pentru restul mandatului lui Trump, care se încheie la 20 ianuarie 2021.

(uk.reuters.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *