De ce rupe Tăriceanu coaliţia de guvernare?

Politic

Lucrurile s-au cam clarificat! ALDE iese de la guvernare! Pe surse se dă că Tăriceanu nu va mai candida la prezidenţiale, iar reprezentanţi ALDE şi ProRomânia se întîlnesc cu Mircea Diaconu pentru a se pune de acord asupra candidaturii acestuia. De acum, cale de întors nu mai există.

Apar patru opţiuni:1. Guvern minoritar PSD sprijinit parlamentar de ALDE şi ProRomânia 2. Încropirea la repezeală a unui guvern de uniune naţională pentru gestionarea alegerilor 3. Căderea guvernului PSD la prima moţiune de cenzură, urmată de numirea de către Iohannis a unui politician capabil să organizeze alegerile 4. Demisia imediată a guvernului PSD, cu aceleaşi urmări ca la punctul 3. Ce se va întîmpla? Nu ştim, deşi credem că, după părăsirea cu zgomot a guvernării , ALDE nu va mai oferi sprijin politic PSD.

Care este, însă motivaţia gestului lui Tăriceanu, de a rupe coaliţia? Noi înclinăm să credem că este un ”remake” al actului politic făcut de PNL în primăvara lui 1999. Atunci, liberalii, membri ai coaliţiei de guvernare, conştienţi de prăbuşirea CDR, au ieşit de la guvernare, lăsîndu-i expuşi pe ţărănişti, pentru ca decontul celei mai catastrofale, în opinia noastră, guvernări post-decembriste, să se facă de către aceştia. Manevra a reuşit. PNŢCD s-a prăbuşit, în vreme ce liberalii şi-au continuat parcursul politic, fiind principalii favoriţi la alegerile de peste un an. Manevra de acum are acelaşi scop. Lăsarea PSD în bătaia atacurilor, ALDE trăgîndu-se la loc ferit.

Pentru a nu fi acuzat că a rupt coaliţia doar din motive personale, Tăriceanu renunţă la postura de candidat. În orice caz, noi vedem totul ca o manevră disperată de resuscitare a ALDE, care la recentele ”europarlamentare” nu a reuşit să facă pragul.

Una peste alta, machiaverlîcuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *