Cine sînt cei mai buni vorbitori din CJ?

Politic

Atunci cînd un proiect de hotărîre se dezbate în CJ, reprezentanţii partidelor iau cuvîntul pentru a-şi expune părerea asupra subiectului aflat în discuţie. Nu sînt mulţi cei care se încumetă să vorbească. Cristian Stanciu, Mihaela Ivancia şi Marius Ostaficiuc de la PSD, Romeo Vatră, Constantin Şerban şi Vasile Cotiugă de la PNL, Alin Aivănoae, iar după demisia sa, Marian Uscatu de la PMP, Mircea Manolache de la UNPR şi, extrem de rar, Victor Chirilă, dela ALDE. Restul, ca regulă de bază, lucrează doar cu mîinile. le ridică sau, funcţie de ”enteresul” partidului.

Practic, ce spun cei enumeraţi mai sus, nu contează foarte mult. Jocurile se fac pe bază de majorităţi, nu pe calităţi oratorice. Totuşi, pentru un privitor mai puţin avizat, dreptatea poate sta în partea celui care vorbeşte mai bine.

Să-i analizăm un pic pe principalii ”speakeri” ai partidelor reprezentate în legislativul judeţean.

Marian Uscatu

Fără talente de orator. Voce monotonă, tărgănată, impresia este că parcă vrea să facă ”mişto” chiar şi atunci vorbeşte serios.Intervenţiile sale nu sînt de mare efect nici în ceea ce priveşte conţinutul, nu numai forma.

Mircea Manolache

Vorbitor bun. Voce puternică, aduce argumente de bun simţ în sprijinul poziţiei sale, intervenţiile au consistenţă. Păcătuieşte făcînd prea multe acolade , adică luînd-o pe lîngă subiect, pentru a reveni apoi. Concluzia este că vorbeşte prea mult, riscînd, cîteodată, să plictisească auditoriul.

Romeo Vatră-

Liberalul este şi el un bun vorbitor. Discută strict pe subiect, lăsînd impresia că acesta a fost bine studiat anterior. De aici vine şi principalul defect pe care i-l găsim. Fiind prea documentat pe subiect, parcă ar căuta un nod în papură cu orice preţ, chiar şi atunci cînd nu este cazul(în alte dăţi este!). Extrem de vehement în apărarea poziţiilor sale, de aici derivînd şi senzaţia că ia totul pe persoană fizică, Vatră dorind să ofere replică oricărei persoane care îi pronunţă numele. În rezumat, un vorbitor cu consistenţă, totuşi.

Cristian Stanciu

Un altfel de Vatră. Tot consistent, tot foarte bine documentat pe subiect, dar mai detaşat, mai calm. Stăpîn pe situaţie , lasă impresia că are argumente, sau contraragumente, la orice. Poate ieşi dintr-o situaţie conflictuală cu o glumă, ceea ce Vatră nu e capabil.

În concluzie, top 3-ul nostru este format din Manolache, Stanciu şi Vatră. I-am aşezat în ordine alfabetică. În ordine valorică aşezarea ar fi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *