Chiar îşi închipuie cineva că Mihai Chirica mai contează în politica ieşeană?

Politic

O năzbîtie mare de tot prinde ceva cheag în opinia publică ieşeană! Cum că Iohannis ar fi cîştigat municipiul Iaşi în primul tur al prezidenţialelor datorită sprijinului pe care i l-ar fi dat, pe furiş, primarul Mihai Chirica. Scopul este evident. Prezentarea şefului administraţiei locale ca pe  cineva fără de care nu se poate face nimic în Iaşi, deţinător al unei zestre electorale incomparabil mai mare decît a oricărui alt candidat. De aici şi ideea succesivă că are mari şanse la a cîştiga un nou mandat de primar şi, bineînţeles, n-ar fi rău dacă îl va lua şi pe el pe cineva în barcă.Nostimă treabă!

Votul la prezidenţiale nu a fost unul centrat pe om, ci unul strict politizat. Ţara este, în aceste momente, împărţită. Au fost pro-PSD şi anti-PSD, ultima categorie fiind şi ea împărţită în două, PNL-işti şi USR-işti. Mihai Chirica nu a avut nici un rol în alegerile pe care le-a făcut electoratul. Îşi închipuie cineva că dacă primarul în funcţie şi-ar fi anunţat sprijinul pentru Viorica Dăncilă, candidatul PSD ar fi sărit de la 22% la 35%? Cu siguranţă, nu.

Votul din iunie viitor va păstra acelaşi caracter, va fi unul politizat. Îndrăznim să spunem că va fi unul excesiv de politizat. Dacă în anii trecuţi au fost simpatizanţi ai unor partide de dreapta care au dat votul lui Chirica sau Nechita , precum şi simpatizanţi ai stîngii care au votat Cîrlan, Fenechiu sau Oprea, acum nu se va întîmpla acest lucru.Acum contează doar dacă eşti pro-PSD sau anti-PSD. În şase luni lucrurile nu se vor schimba. De aceea, se va vota partidul, nu omul, iar Chirica, fără de partid, nu poate fi decît un simplu spectator în această bătălie.Nu vedem nici PSD, nici USR şi nici PNL să-l ia ca port-drapel local pe Chirica.

Votul de anul viitor va fi o luptă strict între cele trei partide enumerate mai sus. PMP, ALDE, UNPR nu vor reuşi intrarea nici în CL şi nici în CJ. La momentul actual favoriţii sînt reprezentanţii USR, Cosette Chichirău, şi PNL , Marius Bodea. Dacă USR nu va reuşi să-şi facă ordine în interior, iar PNL se va eroda la guvernare, lucru extrem de posibil, în cărţi va intra şi candidatul PSD, dar cu şansa a treia. Chirica? Nu, hai să fim serioşi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *