Ce a pierdut PSD? Ce a cîştigat PNL?

Politic

Social-democraţii nu au pierdut nimic! Nu poţi pierde ceva ce nu ai! Puterea nu le-a aparţinut decît teoretic. Blocaţi şi tracasaţi în permanenţă, nu au putut face mare lucru din ce şi-au propus. Este, cumva, şi vina lor. Cînd te-ai hotărît să mergi pe un drum, crezi că aia este calea, atunci mergi pînă la capăt, nu te opreşti în mijlocul drumului. Pentru asta trebuie, însă, ceva numit popular c…ie sau ”sînge în instalaţie”. Ei doar au stat şi au vazut cum li se ia bruma de putere pe care au avut-o iniţial. Luată pas cu pas!Cică au pierdut la capitolul imagine. Care imagine? Au fost împroşcaţi cu noroi din cap pînă în picioare de ani de zile. Imaginea lor de după moţiune nu s-a înrăutăţit, este tot aia din urmă cu şase luni, un an sau doi ani în urmă. Candidatul lor a pierdut orice şansă de a intra în turul II al alegerilor prezidenţiale, se spune. În primul rînd, să vedem dacă va fi un tur II. Apoi, în politică, locul doi nu se premiază. Există doar învingători sau învinşi. Ce mare scofală dacă Dăncilă va ieşi a doua sau a noua în cursa prezidenţială? Iar faptul că este extrem de greu să cîştige se ştia mai de mult. Cam din ziua cînd Dragnea a ajuns în puşcărie. Deci, nici aici n-au pierdut nimic.

În orice caz, PSD pierde guvernarea pe mîna sa. Blocajul permanent exercitat de preşedinte, influenţele externe vor fi avînd şi ele rolul lor, dar cauzele trebuie căutate, în primul rînd, în interior. Echipă de comunicatori bună pentru un sat românesc de sfîrşit de secol XIX, dar nu pentru 2019.Lipsă de fermitate în decizii. Ce se hotăra azi, se anula mîine. Aşa nu poţi conduce. Nu în ultimul rînd, selecţia cadrelor. Cu lingăi, baroni multiseculari şi arivişti gata să trădeze la orice adiere de cîştig personal, e greu. Greu de tot.

Ca o simplă opinie, PSD putea să evite tot acest circ cu moţiunea şi trebuia să părăsească guvernarea în seara zilei de 26 mai ora 9 şi un minut. Chiar de atunci era clar că nu-şi vor putea duce guvernarea pînă la capăt. Interese pe care nu le cunosc au făcut ca agonia să se prelungească încă un număr de luni cînd se putea da, elegant, puterea în braţe cîştigătorilor de atunci:”na, faceţi voi mai bine, dacă sînteţi în stare”.

Liberalii cîştigă un plus considerabil la capitolul imagine şi griji, multe griji. Ţara trebuie guvernată, iar pentru asta trebuie avute nişte direcţii clare. PNL spune că le are, dar nu le-a făcut publice niciodată. Poate o fi vreun plan ascuns, nu ştim. Cert este că principalele lor două puncte programatice cu care s-au prezentat în faţa naţiunii în ultimii ani s-au îndeplinit încă înainte de a cîştiga guvernarea. Dragnea e la puşcărie, iar PSD şi-a luat un pic de m…ie. De acum mai trebuie şi altceva. Program am văzut că nu au sau , poate, îl ţin încă ascuns. Dar oameni, au? Am văzut schiţa de guvern prezentată de media bucureşteană. Pe surse, desigur. Politruci, propagandişti, plus cîţiva care ar fi candidaţi foarte serioşi pentru balamuc. Ce să-i faci? Toţi cei care au combătut (cu succes!) ciuma roşie îşi vor acum felioara de tort! Nu facem parte din cei antamaţi la povestea drobului de sare, aşa încît nu vom critica viitorul guvern PNL înainte chiar de a deveni activ. Poate ne înşelăm, poate au oameni capabili să conducă ţara. Atunci, să-i scoată în faţă şi să treacă la treabă. Mult succes!

Şi, la final, o nouă întrebare? Va mai exista un tur II al alegerilor prezidenţiale? Pentru că un cîştigător la tărăşenia asta cu moţiunea există!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *