Care vor fi candidaţii pentru Primăria Iaşi la alegerile din anul viitor?

Politic

A  rămas mai puţin de un an pînă la alegerile locale şi ieşenii încă nu ştiu ce nume vor conţine buletinele de vot pentru funcţia de primar.Pe cine ar putea instala cetăţenii în Palatul Roznovanu?

Din capul locului trebuie să spunem că primarul în funcţie, Mihai Chirica, pare a fi ieşit din cărţi. Fără un partid în spate, fără o organizaţie care să lucreze pentru tine, e greu să te alegi. Iar Chirica este , deocamdată, pe persoană fizică, şi, probabil, tot aşa va şi rămîne. În contextul în care întreaga societate românească acuză politicienii de toate culorile că s-au îmbogăţit de pe urma exercitării demnităţilor publice, care partid ar lua în căruţă pe cineva care, bugetar fiind, i-a cumpărat fiului de mai puţin de un an o ditamai căsoaia de ”jdemii” de euro?Niciunul, în opinia noastră, deşi sinucigaşi politic s-au mai văzut şi au să se mai vadă.

Singurul candidat cert este cel al liberalilor, deputatul Marius Bodea. Dacă ne uităm la scorul obţinut de PNL în municipiul Iaşi la alegerile europarlamentare, Bodea ar avea o şansă bună să devină primar. Noi nu credem că este aşa. În contextul rivalităţii Bodea-Costel Alexe pentru un viitor post(în cazul venirii PNL la guvernare) de ”ştab” al judeţului, o victorie a lui Bodea ar însemna o catastrofă pentru Alexe. Ultimul controlează organizaţia judeţeană a partidului , dar are influenţă şi în cea municipală. Lui Bodea i se va da la gioale de mai mare dragul. Nu vă lăsaţi amăgiţi de poze de grup şi de declaraţii de susţinere. Aşa se va întîmpla.

Un candidat foarte probabil, dar neanunţat încă, este şi deputatul Petru Movilă, liderul judeţean al PMP. Movilă îşi va asuma din nou rolul de ”tractor”, încercînd să bage în legislativul local doi, trei oameni de ai săi, aşa cum a făcut şi în 2014. Va reuşi? Dacă alegerile ar fi acum, răspunsul ar fi da, dar pînă la anul mai este mult.

USR este marele cîştigător la alegerilor europarlamentare la Iaşi, iar candidatul său ar trebui să fie în pole-position în lupta pentru Primărie. Dar care va fi acesta? Dinspre ”salvatori” nu vine nimic, o vorbă, un zvon, ceva, o conferinţă de presă. Nimic, de parcă nici nu ar exista în Iaşi. Ei există, totuşi, şi în mod cert vor avea un candidat. În opinia noastră acesta ar putea fi Silviu Gurlui. El şi-a cîştigat notorietate mai mult decît suficientă pe mediile de socializare, facebook în special, tratînd cea mai gravă problemă, poate, cu care se confruntă municipiul, poluarea. Notorietate a căpătat, temă de campanie are, probabil în viitor va apărea şi anunţul.

Am lăsat PSD la urmă, pentru că aici lucrurile sînt mai complicate.Un candidat din interiorul partidului anunţat acum va fi atacat cu tot armamentul din dotare de adversarii politici şi va fi distrus rapid, trendul anti-PSD din perioada premergătoare alegerilor europarlamentare neînregistrînd, încă, scăderi semnificative. De aceea, credem că omul cu care social-democraţii vor ieşi în faţă va fi anunţat cu puţin timp înainte de alegeri. Va fi un personaj vizibil, timpul scurt pînă la alegeri nepermiţînd aruncarea în luptă a unui necunoscut. Notorietatea se cîştigă în timp, nu într-o zi, două. Mai există şi varianta unui nume extrem de cunoscut din afara partidului. Să vedem ce vor decide social-democraţii ieşeni. Dar pînă la sfîrşitul iernii care va să vină nu vom afla decizia lor.

Candidaţii celorlalte partide nu contează şi, deci, nu ne interesează.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *