Care este miza schimbului de replici ALDE Iaşi-PNL Iaşi?

Politic

Tocmai cînd ziceam şi noi că, odată cu consumarea alegerilor prezidenţiale, viaţa politică ieşeană ia o pauză, aşa, ca de sfîrşit de an, iaca poznă! Schimb de epistole, pe facebook sau în media, între conducerile judeţene ale ALDE şi PSD.

PNL, prin vocea consilierului judeţean Vatră cere oamenilor lui Tăriceanu ”să intre în opoziţie cu toate armele”. În termeni mai puţin diplomatici, se vrea o capitulare necondiţionată a celor de la ALDE care ar deveni, astfel, o simplă anexă a PNL Iaşi. În replică, conducerea judeţeană ALDE vorbeşte despre nu ştiu ce document în 12 puncte semnat de ei înainte de investirea guvernului. În treacăt fie spus, hîrtia aia este bună de folosit drept ”c.r papier”. Voi v-aţi îndeplinit obligaţiile şi acum staţi cu mîna întinsă să şi le îndeplinească şi cealaltă parte. În regulă, aşteptaţi şi, mai ales, speraţi. Toate discuţiile astea publice au loc pe fondul unor tatonări între Costel Alexe, nr.1 PNL Iaşi şi Varujan Vosganian, şeful ALDE Iaşi. Ultimul răspunde la cererea de colaborare a primului cu enunţarea unor principii, lucru care nu ne miră, ştiut fiind că la ALDE moralitatea vine înaintea intereselor de grup.(aici, aveţi voie să şi rîdeţi!)

Noi credem că totul este o simplă comedie şi că PNL Iaşi şi ALDE Iaşi au bătut deja palma, iar anunţul va fi făcut într-un viitor nu prea îndepărtat. Trecerea cu arme şi bagaje din armata PSD în cea PNL nu ar fi dat bine la public, aşa că Vosganian se preface că se frăsuie, se codeşte, cunoaşteţi procedura. Sigur, a anunţat deja că ALDE va fi în Consiliul Judeţean de partea proiectelor bine motivitate şi de utilitate. Asta aşa, ca o portiţă de ieşire la acuzele de schimbare cu 180 grade a traseului politic. Pentru că sîntem siguri că de acum încolo ALDE va reevalua iniţiativele liberale.

Tot circul ăsta are de scop final schimbarea majorităţii din CJ. PSD are la momentul actual 19 voturi din totalul de 37 şi se putea bizui şi pe cele 3 ale ALDE. Dacă darea la pace Alexe-Vosganian se va produce, aşa cum, de fapt, credem, raportul va deveni 19-18 în favoarea PSD. Va mai trebui un singur vot de racolat de către PNL pentru a obţine majoritatea. Iar atunci, chit că Maricel Popa va fi în continuare preşedinte, liberalii vor dicta în CJ.

Este acesta un scenariu posibil? Da, chiar foarte posibil, zicem noi. Să vedem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *