Alegerile interne din USR resetează jocurile pentru Primăria Iaşi!

Politic

Uşor, uşor, explicit sau implicit, partidele îşi desemnează candidaţii pentru şefia executivului local ieşean!

Deşi nu s-a anunţat oficial, deputatul USR Cosette Chichirău trebuie să candideze pentru funcţia de primar al Iaşilor în 2020. Trebuie. nu are cum altfel, dacă nu doreşte să devină o simplă pasageră în politica românească!

Învinsă de Dan Barna în competiţia pentru şefia partidului, trasă în afara cercului decident din USR tot în urma unui scrutin intern, Chichirău are, totuşi, o ultimă redută pentru a rezista în politică: organizaţia judeţeană Iaşi a USR, al cărei preşedinte este. Pentru a reintra în jocurile de putere din partidul său, Chichirău trebuie să candideze. Întrebarea este dacă are suficient control pe organizaţia ieşeană pentru a fi desemnată drept candidat? Dacă răspunsul este da, atunci deputatul ieşean va candida. Dar nu-i numai atît. E mai mult! Cosette Chichirău va trebui să şi cîştige. Dacă nu va reuşi, va fi trasă rapid pe linie moartă de adversarii săi din USR. Da, îşi va duce mandatul de deputat pînă la capăt, dar nu va mai prinde altul.

Deci, repetăm, pentru a supravieţui politic, Chichirău trebuie să candideze şi, mai important, trebuie să şi cîştige.

De candidat, noi credem că va candida. Dacă va şi cîştiga sau nu, nu avem de unde şti. În orice caz, cel puţin teoretic, porneşte cu prima şansă. În momentul scrierii acestor rînduri, USR este formaţiunea cea mai bine plasată în preferinţele de vot ale ieşenilor.Dacă va depăşi scorul partidului sau, dimpotrivă, îl va trage în jos, depinde doar de talentul de politician al lui Chichirău. Deocamdată….

Astea fiind spuse, jocurile politice din vara anului viitor se resetează. Cu extrem de probabila candidatură a lui Chichirău, o alianţă cîştigătoare PNL-USR nu va mai exista. Fiecare candidat va încerca să tragă spuza pe turta sa. Nu au încotro! La fel ca şi Chichirău, Bodea va deveni un cadavru politic dacă va pierde primăria. Nici unul dintre ei nu se va da deoparte pentru celălalt, chestiile cu ”interesele ieşenilor” urmînd a fi apreciate doar de către naivi.

Va fi luptă grea anul viitor la ”locale”! E sigur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *