2019, alegeri prezidenţiale atipice! Cum se pregăteşte Iohannis pentru ”meciul” cu Barna!

Politic

Vom avea altfel de alegeri prezidenţiale în acest an. Pentru prima dată după 1990 lupta nu se va mai da neapărat între social-democraţi şi forţele anti. Paternul trecutelor alegeri este cunoscut. Victorie în primul tur, dar cu un scor sub 50% , a candidatului PSD, urmată , în turul decisiv, de coalizarea tuturor celor rămaşi pe dinafară de partea oponentului său. Rezultatele acestei strategii s-au văzut cu precădere în 2004,2009 şi 2014, cînd candidaţi porniţi cu şansa a doua au învins.Acum va fi altfel. Candidatul PSD cu siguranţă nu va intra în turul II de pe prima poziţie. Mai mult, nu este clar dacă va reuşi să ajungă în finală. Ba chiar şi mai mult. Cei doi mari favoriţi ai sondajelor de azi(nu ştim dacă şi de mîine) , preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, şi preşedintele USR, Dan Barna, chiar doresc să între în turul II contra candidatului PSD. Un candidat care, tot azi, este sub scorul partidului, partid care, tot azi, se zbate undeva în zona a 25% din preferinţele electoratului.

Din motivul enunţat în ultima propoziţie a precedentului paragraf, considerăm că strategiile de campanie a celor doi nu vor avea ca principal punct atacul la partidul de guvernămînt. Distrugerea mediatică a acestuia ar face viaţă grea celor doi care ar trebui, în acest caz, să se confrunte în turul decisiv. Noi credem că strategiile lui Iohannis şi Barna vor fi întrucîtva asemănătoare şi vor conţine următoarele puncte principale.

1. Principalele atacuri şi le vor da reciproc Iohannis şi Barna. Învinsul ar urma să scadă în preferinţele electoratului.

2. PSD şi al său candidat vor fi lăsaţi în general în pace, ba chiar va fi ajutat să crească un pic, nu foarte mult, doar atît cît să depăşească procentele contracandidatului principal.

Dacă acest lucru va reuşi, învingătorul din disputa Iohannis-Barna se va putea considera preşedintele României(azi, nu ştim dacă şi mîine).

Mai există, însă, încă un scenariu. Candidatul PSD nu poate fi adus de niciunul dintre cei doi pe poziţia a doua, caz în care vom avea o finală Iohannis-Barna. În această situaţie , voturile votanţilor PSD vor deveni decisive în stabilirea cîştigătorului.

Iohannis a început deja pregătirea pentru acest scenariu. Preşedintele a aprobat fără să zică nici pîs noile numiri din Guvern, iar sesizările la Curtea Constituţională au cam dispărut. Asta a stîrnit indignare, în special în rîndul usrplus-iştilor. Puţin îi pasă lui Iohannis, mişcarea lui nu e făcută pentru ei, ci pentru acei votanţi social-democraţi care se vor încumeta să vină la vot dacă el se va duela în turul II cu Barna. Ideea în, mare, e cam aşa. Eu am avut ce am avut cu Dragnea, care era aşa şi pe dincolo,că aia şi aia şi cealaltă, dar, în condiţii normale, îmi fac treaba. Vor fi care vor achiesa la asta, fără îndoială. La urma urmei, orice vot contează.

Nu credem că Barna şi echipa lui nu îşi dau seama de strategia preşedintelui. Dacă nu o contracarează şi ajunge în turul II cu Iohannis, este ca şi pierdut, voturile psd-iştilor convinşi că Iohannis reprezintă un rău mai mic urmînd a fi decisive. Aşteptăm replica. Sigur va fi una!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *